Tigerternet

Hvad hjertet er fyldt med, flyder bloggen over af

Æbler – 1. klasse 23. oktober 2011

Iagttagelsestegninger.

I efteråret købte jeg en pose æbler, skar dem midt over og bad eleverne i 1. klasse om at kigge godt på dem.

Eleverne fik udleveret A3-papir og blyanter. De fik at vide, at de ikke måtte bruge viskelæder. Vi startede med at tale om æblets form. Vi talte om, at det ikke var helt rundt, og herefter skulle eleverne tegne æbleformen og få det til at fylde hele papiret.

Jeg havde hængt et stykke A3 papir på tavlen, så jeg også tegnede med i takt med at vi i fællesskab fandt detaljer (jeg tegnede med sort tusch, så alle kunne se tegningen). Vi gik på opdagelse efter detaljer: stilk, blomst, kernehus, indre linier o.s.v. og tegnede efterhånden, som vi fik talt om detaljerne. Eleverne måtte altså ikke tegne fx. kernehuset, før vi havde talt om kernehusets detaljer.

Nu fik eleverne udleveret Ecoline akvarelfarve i to grønne nuancer samt pensler. Eleverne skulle kigge godt på æblet og farve de områder, som var grønne på æblet. Herefter læste jeg lidt i en bog, for at underholde eleverne mens den grønne farve tørrede. Hvis jeg havde udleveret alle farver på én gang, ville de flyde sammen for eleverne. Vi gentog proceduren med rød og lysegul. Som baggrundsfarve havde eleverne valget mellem blå og lilla.

Da eleverne var færdige med at farvelægge og papiret var tørt, tegnede eleverne æblerne op med sort tusch. De skulle følge deres blyantsstreger – også selvom farverne nogen steder var ramt ved siden af. Til slut tegnede eleverne en ramme rundt om æblerne.

Vi hang æblerne op som skaktern på skolens opslagstavler. Det var meget interessant for eleverne at se hvor mange variationer der var, selvom de havde brugt samme farver og sammen motiv.